ARTIKEL YANG MENARIK

SKSPS DIPERLUASKAN , FOREX TRADER BOLEH SERTAI

[IKLAN] PROJEK ZERO TO HERO [IKLAN]

KUALA LUMPUR: Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) diperluaskan kepada 19 sektor tidak formal lain di seluruh negara, berkuat kuasa esok.

Inisiatif itu dijangka memanfaatkan kira-kira 2.8 juta orang bekerja sendiri (OBS) yang mempunyai taraf warganegara atau pemastautin tetap Malaysia tanpa mengira had umur, sekali gus membolehkan mereka mendaftar dan mencarum dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Langkah memperluaskan skim itu dilaksana susulan Perintah Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (Pindaan Jadual Pertama) 2019 dalam warta Kerajaan Persekutuan, PU (A) 374/2019.

PERKESO menjelaskan, caruman berupaya dibuat pada kadar serendah RM157.20 setahun atau RM13.10 sebulan, justeru OBS boleh mendaftar secara dalam talian menerusi pautan https://matrix.perkeso.gov.my atau bayaran tunai di mana-mana pejabat PERKESO.

“Bayaran caruman adalah secara prabayar dan OBS akan terus mendapat perlindungan SKSPS seperti faedah perubatan, faedah hilang upaya sementara, faedah hilang upaya kekal, elaun layanan sentiasa, faedah orang tanggungan, faedah pengurusan mayat, faedah pendidikan serta kemudahan pemulihan jasmani, vokasional termasuk kembali bekerja (RTW).

“Skim ini meliputi 19 sektor tidak formal iaitu perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran barangan atau makanan, pertanian, pengambilan hasil hutan, perikanan, penyediaan dan penjualan makanan, aktiviti pengilangan produk, kerja pembinaan, menjaja atau berniaga.

“Malah, perkhidmatan premis penginapan, perniagaan dalam talian, perkhidmatan berkaitan teknologi maklumat, perkhidmatan pengumpulan dan pemproses data, perkhidmatan ejen, perkhidmatan profesional, khidmat sokongan persendirian, aktiviti persembahan, perfileman, karya seni dan grafik, perkhidmatan penjagaan, perawatan dan pemulihan kesihatan serta perkhidmatan isi rumah turut disenarai dalam skim ini,” katanya.

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
[IKLAN] BUAT BISNES ONLINE HINGGA 1200% PROFIT SEBULAN [IKLAN]

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Pembaca juga suka baca

60 PERATUS SISWAZAH MENGANGGUR LEPAS PENGAJIAN

[IKLAN] PROJEK ZERO TO HERO [IKLAN] HAMPIR 60 peratus siswazah peringkat pengajian Ijazah Pertama dan ke …

X
Dah PENAT nak ngadap CHART ?
JOM langgan TRADEBOT kami sekarang...

KLIK GAMBAR UNTUK INFO
error: Content is protected !!