JustForex
ARTIKEL YANG MENARIK

PENJELASAN MENGAPA FOREX ITU HARUS

JADI JUTAWAN DENGAN MODAL HANYA 100USD.KLIK SINI !!

 

 

Jangan terpegaruh dgn sijil akademik semata mata. Mereka juga manusia dan tidak terlepas dari ke khilafan. Kebanyakan orang akademik ni hanya pandai cedok dari buku secara literal sahaja dan lalu mengatakan “Forex online trading” itu haram. Sama seperti mereka mengaplikasikan konsep “Leverage” itu lalu dikatakan “Leverage” itu haram dalam Forex online Trading.

Ramai yang tidak faham apa itu “Forex Online Trading”. Termasuk lah pakar cendiakawan PHD kewangan shariah dan penasihat bank bank shariah.

Forex online trading adalah harus. Kerana apa Harus? Kerana “Forex Onlne Trading” itu BUKAN berdagang Matawang, Anda TIDAK terlibat dalam spekulasi Matawang kerana “Forex Online Trading” itu TIDAK berdagang matawang SEPERTIMANA yang di fahami oleh pakar2 PHD kewangan Shariah dan penasihat shariah bank bank selama ini.

Sebaliknya apa yang berlaku dalam “Forex Online Trading” itu adalah anda hanya bersetuju memiliki “nilai kadar tukaran matawang” antara negara dan negara pada kadar tertentu. Nilai tukaran matawang antara negara dan negara itu di tentukan oleh negara yang terbabit itu sendiri dan BUKANNYA hasil dari “Forex Online Trading” anda.

Oleh hal yang demikian, apa yang anda lakukan dalam Forex Online Trading adalah anda hanya melakukan “CFD” pada “kadar tukaran nilai matawang antara negara dan negara yang terlibat”. Sebagai contoh GBPJPY, GBPUSD, USDJPY dan sebagainya. Semua itu adalah kadar tukaran nilai matawang antara negara dan negara. Bukannya membeli atau menjual matawang tersebut.

Antara hujah yang mengatakan Forex Online Trading itu haram adalah 3 faktor berikut;

1: Tidak berlaku serahan tangan ke tangan dalam Forex Online Trading

2 : Tidak memiliki wang tersebut secara fizikal

3 : Leverage itu haram, maka katanya haram haram haram…

Dalam Forex online trading? Apa yang anda dagangkan sebenarnya? Adakah matawang, emas, komoditi? Kalau benar anda dagangkan matawang atau emas atau komoditi, mana matawang itu, mana emas itu, mana komoditi itu? Ada dalam pegangan di tangan anda atau tidak? Jawapannya sudah tentu tidak.

Sudah itu apa yang anda dagangkan? urusniaga apa yang anda lakukan ni?

Sebenarnya, apa yang berlaku dalam Forex online trading adalah anda menjalankan urusniaga secara “CFD” sahaja. Dimana urusniaga dagangan anda hanya mengikat perjanjian kontrak antara dua pihak iaitu antara anda dan broker pada “harga/nilai” sesuatu “benda/perkara/barang” tanpa perlu anda memiliki “benda/perkara/barang” tersebut.

Sebagai contoh; Katakan anda berdagang dengan membuat pembelian pada pair “GBPJPY” pada “harga tukaran /nilai tukaran ” 139.000, apa yang anda lakukan? Adakah anda membeli matawang GBP? atau menjual matawang JPY? Jawapannya tidak, anda tidak menjual atau membeli kedua dua matawang tersebut, malah anda tidak memiliki pun matawang tersebut. Sudah tu apa yang anda lakukan? urusniaga apa yang anda lakukan ni?

 

Sebenarnya dagangan yang anda lakukan itu adalah “CFD”, di mana anda membuat urusniaga dagangan dengan memiliki “harga tukaran /nilai tukaran 139.000 pada pair “GBPJPY”. Ini bermakna anda mengikat kontrak untuk memiliki “harga tukaran /nilai tukaran 139.000 untuk pair “GBPJPY” dengan broker anda tanpa perlu anda memiliki matawang tersebut.

Selepas anda dan broker anda bersetuju melakukan kontrak pada “harga tukaran /nilai tukaran 139.000 pada pair “GBPJPY”, anda kini sudah memiliki “harga tukaran /nilai tukaran 139.000 dan bukannya anda memiliki matawang tersebut dan diketika “harga tukaran /nilai tukaran” mula berubah atau bergerak kepada “harga tukaran /nilai tukaran yang lain (sebagai contoh “harga tukaran /nilai tukaran itu bergerak kepada 139.500), anda membuat keputusan untuk keluar (Exit) dari kontrak tersebut.

Urusniaga ini di panggil “closed position”. Kenapa ia dipanggil “closed position”? Tidak dipanggil dengan istilah-istilah lain? Ia dipanggil “closed position” kerana anda bukan membeli/menjual matawang GBP atau JPY. Anda tidak pun memiliki matawang tersebut.

Sudah itu apa yang anda miliki? Anda hanya miliki “harga tukaran /nilai tukaran melalui perjanjian kontrak dengan broker pada ketika itu kadarnya adalah “139.000” untuk pair “GBPJPY” sahaja. Maka, “Closed position” itu bermaksud anda keluar (Exit) dari perjanjian kontrak memiliki “harga tukaran /nilai tukaran “139.000” dengan broker anda pada pair “GBPJPY” tadi.

Perbezaan antara “harga tukaran / nilai tukaran” dari 139.000 hingga 139.500 adalah 000.500 Maka, nilai perbezaan sebanyak (000.500) inilah yang di katakan sebagai “CFD” atau “contract for difference”

Di ketika anda melakukan urusniaga pembelian (BUY) pada harga/nilai 139.000 dan keluar (Exit) urusniaga tersebut pada harga/nilai 139.500, maka anda telah membuat keuntungan sebanyak 000.500 (500 points @ 50pips), jika volume (lot size) adalah sebesar 0.10, maka keuntungan adalah 0.10 X 500 = 50 USD

Di ketika mana anda melakukan urusniaga penjualan (SELL) pada harga/nilai 139.000 dan keluar (Exit) urusniaga tersebut pada harga/nilai 139.500, maka anda telah mengalami kerugian sebanyak 000.500 (-500 points @ -50pips), jika volume (lot size) adalah sebesar 0.10, maka kerugian adalah 0.10 X -500 = -50 USD

Bagaimana urusniaga dagangan pembelian tersebut dilakukan? Urusniaga dagangan tersebut dilakukan dengan volume yang dipanggil “lot size”.

Bagaimana volume atau “lot size” itu di kira atau di gunakan dalam urusniaga dagangan ini. Volume atau “lot size” di kira berdasarkan kepada nisbah capital dan leverage yang di sediakan oleh broker anda. Semakin besar leverage, semakin besar “lot size” yang boleh di gunakan, makin besar “lot size” makin cepat untuk mendapatkan keuntungan yang besar namun ia hadir bersama risiko yang besar untuk hilang kesemua capital yang ada.

Menurut definisi buku, “leverage” adalah hutang? Ya, jika anda mengunapakai konsep “leverage” dalam pembelian asset fizikal seperti kereta, rumah, ladang, bangunan, itu memang di kira sebagai hutang kerana anda membeli rumah yang bernilai 500,000 dengan menggunakan modal pendahuluan sebanyak 50,000 (10%) sahaja. Selebihnya 450,000 itu di anggap sebagai hutang.

Namun, dalam urusniaga FOREX online trading, konsep seperti ini tidak boleh di gunapakai kerana urusniaga dalam forex online trading adalah berbentuk “CFD”.

Apa itu CFD? CFD adalah “contract for difference” yang di gunakan oleh pedagang dan pelabur mencari peluang mendapatkan keuntungan dari perubahan pergerakan harga/nilai sesuatu benda atau barang dengan tanpa perlu memiliki benda atau barangan tersebut.

(An Introduction To CFDs)

Rujuk * : https://www.investopedia.com/articles/stocks/09/trade-a-cfd.asp

By Cory Mitchell

Updated Jun 25, 2019 The contract for difference (CFD) offers European traders and investors an opportunity to profit from price movement without owning the underlying asset. It’s a relatively simple security calculated by the asset’s movement between trade entry and exit, computing only the price change without consideration of the asset’s underlying value. This is accomplished through a contract between client and broker, and does not utilize any stock, forex, commodity or futures exchange. Trading CFDs offer several major advantages that have increased the instruments’ enormous popularity in the past decade.

Merujuk terma dan syarat dari sebuah syarikat broker yang menjalankan urusniaga FOREX Online Trading jelas menyatakan “CFD transaction / contract”.

1.4 Prior to applying for an account, you should consider carefully whether trading in the investment products provided by the Company (“Securities”) is suitable for you in light of your needs, circumstances and financial situation. It is important that you fully understand the risks involved before making a decision to enter into a CFD transaction / contractwith us or to buy or sell an instrument available through a share trading accountyou may hold with the Company. If you are in any doubt about the risks involved with your Account, you should seek professional advice. In considering whether to engage in this form of trading, you should be aware of the following:

Source : https://www.xm.com/assets/pdf/new/docs/XMGlobal-Risk-Disclosures-for-Financial-Instruments.pdf?v6

Memandangkan FOREX Online Trading tidak berdagang matawang, maka tidak perlu adanya syarat serahan tangan ke tangan dan anda juga tidak perlu ada syarat memiliki matawang tersebut, maka hujah serahan tangan ke tangan dan hujah perlu memiliki matawang tersebut secara fizikal adalah tidak terpakai dalam konteks ini.

Manakala hujah leverage juga tidak terpakai dalam konteks FOREX Online Trading kerana FOREX Online Trading tidak berdagang matawang sebaliknya ia menjalankan urusniaga secara “CFD” sepertimana yang berlaku pada jual beli saham dan komoditi yang lain.

Oleh hal yang demikian, mengharamkan FOREX Online Trading atas alasan yang sedemikian adalah tidak sah dan tidak terpakai.

Akhir kata, apa yang anda lakukan dalam Forex Online Trading adalah anda hanya melakukan “CFD” pada “kadar tukaran nilai matawang antara negara dan negara yang terlibat”. Sebagai contoh GBPJPY, GBPUSD, USDJPY dan sebagainya. Semua itu adalah kadar tukaran nilai matawang antara negara dan negara. Bukannya membeli atau menjual matawang tersebut.

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
BUAT BISNES ONLINE DAN BUAT PROFIT HINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Pembaca juga suka baca

MINDSET ORANG CINA BERBISNES

JADI JUTAWAN DENGAN MODAL HANYA 100USD.KLIK SINI !!     Mentor bisnes berbangsa Cina menulis, “Kami …

STATISTIK COVID-19
X
Dah PENAT nak ngadap CHART, tapi TRADE keLAUT jugak ?
TRADEBOT kami boleh bantu anda 24/5

KLIK GAMBAR UNTUK INFO
error: Content is protected !!