ARTIKEL TERBARU

NASIHAT UNTUK TRADERS 2017

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

1) TRADE PAIRS YANG SENANG PROFIT SAHAJA

Janganlah pergi balun semua pairs. Fokuslah pada pairs yang senang bagi profit iaitu EURUSD, GBPUSD, AUDUSD dan USDJPY. Ada sebab kenapa pairs ni begitu popular di kalangan traders. 2 sebab utamanya ialah (i) pergerakannya lebih mudah dibaca, dan (ii) ia jarang melanggar prinsip “price action”. Selain itu, nak buat perbandingan analisis pun senang sebab ramai traders yang buat analisis major pairs ni.

Gold, Silver, Oil tu tinggal je lah jauh-jauh. Forex ni pun tak cukup makan bila dah kuasai. Saya sendiri kadang sampai tak cukup margin nak entry hahaha 😀

Kita semua trade sebab nak profit, bukan nak tunjuk hebat kan? 😉

2) WAJIB TAHU BACA CANDLESTICKS & SUPPORT AND RESISTANCE (SNR)

Dah lebih 400 tahun ianya digunakan. Pelajarilah kedua-dua ilmu di atas secara mendalam. Inilah yang dikatakan Price Action, iaitu apabila harga sampai di level-level tertentu, ia akan U-turn atau meneruskan perjalanannya. Kalau anda newbies, kuasailah terlebih dahulu 2 ilmu teknikal ni. Tak susah pun, senang aje. Tak kiralah apa pun teknik anda pelajari atau gunakan, 2 ilmu asas ini wajib dikuasai.

3) TRADE LAH PADA WAKTU YANG BETUL

Forex ni bukan asal bukak MT4 je kena cari entry. Kita bukan market maker! Forex ni bukan all the time laju pergerakannya, ada waktunya dia slow juga. Contohnya EUR/USD. Anda tengok chart waktu pagi di Malaysia memang lah dia gerak sikit je, sebab pada waktu itu orang Europe & US tengah syok tidur. Basic geografi je ni, tapi masih ramai traders yang tak tahu. Kalau nak trade waktu pagi, trade la pairs macam AUD & NZD.

Namun begitu, the best time is always night time. Waktu lain tak trade pun takpe. Fokuskan trade anda pada pukul 8PM – 12AM (waktu Malaysia). Ini adalah waktu aktif di mana (i) Lepas entry, kejap je boleh profit banyak dalam masa singkat, dan (ii) Lagi senang nampak dia nak pergi ke mana. Selain itu, time ni juga banyak news-news USD yang boleh boost lagi profit (ataupun loss) trade anda.

4) LOSS BOLEH BERLAKU DALAM FOREX, MONEY MANAGEMENT WAJIB TAHU

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Trade kena ada Stop Loss (SL), iaitu di mana kita akan exit trade kita dengan kerugian. Jangan ego, jangan bodoh sombong, jangan ingat anda boleh control market. Modal anda kalau ada $100,000 sekalipun mana boleh nak control market bernilai USD 5 trillion. Biarlah loss sikit hari ini, tapi esok lusa boleh berjuang lagi. Jangan loss sampai terkorban terus. Sebab tu lah kena faham apa itu Money Management.

Katakan anda loss 3% dari modal bila 1x loss. Anda masih ada baki modal 97% untuk teruskan trade. 33 kali anda loss berturut-turut baru modal tu habis. Tak ada trader yang malang sebegitu, jadi dalam 33x cubaan tu pasti akan ada yang profit banyak mengatasi loss-loss terdahulu. Masalah majority trader ialah, bila dia loss, 30% – 50% modal dia habis. So, 2 – 3 kali loss je dah habis modal. Macam mana nak survive?

Ingat, tak ada trader yang boleh profit dalam semua trade. Kalau anda bertahan lama dalam market, makin lama ia akan jadi makin mudah. Ramai tewas dalam tempoh singkat, sebab tu tak sempat nak faham movement market ni betul-betul.

5) BIAR TRADE SIKIT TAPI PROFIT BANYAK, JANGAN TRADE BANYAK TAPI PROFIT SIKIT

Saya pun tidak faham, traders lebih suka profit 10 pips sebanyak 10 kali untuk dapat 100 pips. Mungkin sebab ianya lebih “thrill” dan nampak lebih hebat bila “show-off profit” 😀

Buat apa lakukan kerja 10x lebih susah untuk hasil yang sama? Seminggu 1 trade berkualiti yang menjana 100 pips kan lebih mudah? Fokus pada KUALITI, bukan kuantiti. 10x anda trade, anda boleh jamin ke semua tu anda boleh profit? Kalau profit 8x dapat 80 pips, tapi 2x loss tu jumlahnya 80 pips, at the end tak dapat apa-apa. Sia-sia sahaja anda profit 8x tu huhuhu… Ingat, always go for quality trades!

6) KAJI SEBELUM ENTRY, MESTI ADA TRADING PLAN

Kita trade bukan sebab malam semalam dapat firasat dalam mimpi. Sebelum trade kenalah buat analisis. Pairs apa nak trade, di mana nak entry, di mana nak set SL, di mana nak set Target Profit (TP), berapa lot nak guna dll. Itu semua SEBELUM, bukan selepas Entry. Itulah yang dikatakan Trading Plan. Jangan jadi trader gatal tangan atau trade berpandukan “nafsu serakah”. Bila ada plan, kita akan trade dengan lebih tenang dan setiap keputusan buy atau sell itu dibuat dengan teliti.

7) START DENGAN MODAL MINIMUM DAHULU

Kalau modal $50 pun asyik MC, adakah anda akan berjaya menggunakan modal $5000? Tentulah tidak. Kalau anda boleh kawal modal kecil, anda tentu boleh kawal modal besar. Step yang betul ialah demo account (sekadar untuk faham cara guna MT4) >>> real modal kecil (untuk biasakan diri dengan “emosi” real account) >>> real modal besar ikut kemampuan (bila dah boleh besarkan modal kecil). Ingat, tak ada beza kawal $5000 atau $50 selagi mana ia berpaksikan money management yang betul. Kalau anda boleh gandakan $50 menjadi $100, anda tentu juga boleh menukar $500 menjadi $1000.

 

#nasihat diambil khas dari abang khalid

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Artikel berkaitan

PENJELASAN MENGAPA FOREX ITU HARUS

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI     Jangan terpegaruh …

DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 10%
DISKAUN 10%
TIADA HADIAH
TAK BERNASIB BAIK
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
REBUT PELUANG UNTUK DISKAUN MENARIK!

Berikan butiran anda dan putarkan cabutan bertuah.

Terma dan syarat :

  • Hanya sekali putaran setiap kali anda layari laman web kami
  • Anda boleh cuba lagi jika tak bernasib baik selepas 7 hari.
STATISTIK COVID-19

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms
error: Content is protected !!