ARTIKEL TERBARU

NASIHAT DARIPADA OTAI FUNDAMENTAL TRADER UNTUK NUBIS

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

Tau baca al Quran, tau hukum feqah, tau hadis, tapi iman lemah, tak pegi jugak kan?

Macam tu lah trading nie.. Tau teknik, tau nama mak Yellen, tau kawal risk, tapi disiplin Takde, serupa macam tuan imam tinggal sembahyang..

Bina trading psikologi.. Macam mana nak buat?

1. Kenali diri anda sebagai Trader

– apa trading type? Scalper, Intraday, swing atau position?
– berapa risk tolerance? Kenal pasti jumlah capital risk yang kita comfortable untuk ambik dalam total trading exposure
– capital.. Gunakan modal daripada disposable income.. Bukan duit nak raya, duit nak bagi makan anak bini, nak bayar rumah..
– knowledge level.. Fahami limitation anda sama ada daripada segi emotion, market knowledge, security knowledge. Jangan nak diversify sangat kalau tak paham.

 

2. Kenali market yang kita trade

– forex adalah pasaran terbesar dalam Financial market. Pergerakan dalam market-market lain seperti bond, ekuiti, komoditi, Derivatif, insurans dan sebagainya mempengaruhi nilai dan pergerakan Matawang.
– fahami struktur market forex dan mengapa kita sebagai Retail participant adalah trend follower
– Fahami komponen2 dalam forex market yang keseluruhannya transaksi harian melibatkan nilai lebih USD5 trillion sehari.

 

3. Fahami strategy trading yang kita guna

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

– fahami kaedah analysis untuk high probability entry
– Fahami fundamental analysis, sentiment analysis, teknikal analysis dan Intermarket Analysis
– cari kaedah anda, bukan kaedah orang. Maknanya, cari strategy yang sesuai dengan diri anda, cara trade, jenis trading, modal dan sebagainya
– gunakan trade plan bertulis untuk menjaga disiplin
– fokus kepada proses trading, bukan kepada faktor luaran apabila kita menilai pencapaian
– gunakan trade review bertulis selepas kita tutup position. Fokus kepada apa yang kita buat betul dalam proses, perbaiki dan pelajari apa yang kita silap dalam proses.

Bina minda anda sebagai Trader. Trading bukan cerita teknik atau risk management sahaja. Itu hanya sebahagian daripada pengetahuan dalam trading. Bahagian terbesar adalah pembentukan minda Trader.

Inilah yang paling sukar sebenarnya nak bentuk dalam Journey anda sebagai Trader. Anda mungkin tau semua jenis Analisa, anda mungkin ada teknik pengawalan risiko terbaik. Tapi psikologi trading anda out, pencapaian anda sebagai seorang Trader masih sama seperti pada awal anda mula trade dahulu.

Trading Psychology memerlukan masa untuk dibina. Selain pemahaman diri, strategi dan market tadi, pengalaman dalam market dengan pembentukan healthy trading routine yang dilakukan setiap kali anda berdepan market adalah komponen penting dalam trading psikologi.

Ini bermakna anda perlukan masa, perlukan usaha untuk menjadi seorang Trader. Motivasi wang ringgit sahaja tidak memadai untuk anda berjaya dalam bidang ini. Sebaliknya, kena ada minat untuk mendalami ilmu trading, memahami market dan membentuk proses trading yang unik kepada diri.

Jadi trader.

Zulkifli Abdul Razak
Trader

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Artikel berkaitan

PENJELASAN MENGAPA FOREX ITU HARUS

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI     Jangan terpegaruh …

DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 10%
DISKAUN 10%
TIADA HADIAH
TAK BERNASIB BAIK
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
REBUT PELUANG UNTUK DISKAUN MENARIK!

Berikan butiran anda dan putarkan cabutan bertuah.

Terma dan syarat :

  • Hanya sekali putaran setiap kali anda layari laman web kami
  • Anda boleh cuba lagi jika tak bernasib baik selepas 7 hari.
STATISTIK COVID-19

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms
error: Content is protected !!