Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
ARTIKEL YANG MENARIK
Home / TEKNIKAL / KEJAR PIPS, BUKAN DOLLAR

KEJAR PIPS, BUKAN DOLLAR

Kenapa Dalam Forex Anda Perlu Kejar Pips & Bukannya Dollar!

Ada 2 cara untuk meraih profit dalam forex:

1 – Pips sikit, lot besar

2 – Pips banyak, lot kecil

Untuk 1, contohnya entry 1 pips bernilai $10, dan target 10 pips untuk mendapatkan $100 profit (10 pips x $10). Yang ke-2 pula adalah mendapatkan 100 pips profit pada nilai 1 pips (100 pips x $1). Kedua-duanya menghasilkan jumlah profit dalam dollar yang sama iaitu $100. Tetapi, mana satu yang lebih baik dari sudut kawalan modal & emosi?

Itu yang saya nak kongsikan di sini untuk menyedarkan anda.

Kita akan gunakan istilah pips iaitu perubahan terkecil pada sesuatu pairs. Nilai 1 pips ditentukan melalui lot size (juga dipanggil volume) dan pairs yang anda trade.

Jika niat anda trade forex adalah untuk meraih pendapatan sampingan, ikutlah cara ke-2. Ini kerana anda tentu tak mahu membuat kerja 10x lebih banyak untuk hasil yang sama.

Lagipun, cara 1 tu, anda profit KESEMUANYA (yang mana ia tidak akan berlaku dalam forex trading). Katakan daripada 10x trade tu, 8 berjaya profit 10 pips (total profit 80 pips). Tetapi, 2 trade lagi loss 50 pips setiap satu (total loss 100 pips). Jadi, selepas 10 trade, anda akan jadi -20 pips. 8x anda profit tu sia-sia sahaja jadinya.

Jika 1x anda loss 50 pips, anda perlukan 5x profit BERTURUT-TURUT (sekali lagi saya ulang, BERTURUT-TURUT!) untuk profit BREAKEVEN sahaja! Jika anda gagal melakukannya berturut-turut, keadaan anda akan semakin parah.

Cuba lihat contoh macam ni. Anda dah loss 50 pips. 2 trade selepas tu anda profit 10 pips. Tinggal lagi 3x profit untuk anda breakeven kan? Malangnya, trade ke-3 tersebut anda loss 50 pips lagi. So, total loss ialah 80 pips sekarang ni. Ye lah, tadi kan patutnya cover lagi 30 pips. Bila loss 1x lagi, tambah lagi 50 pips jadi lah 80 pips. So, kena 8x pula anda wajib profit untuk breakeven. Makin lama makin susah kalau jadi begini, kan?

Tak sempat BE, anda loss lagi dan lagi. Habis tu bila nak merasa profit nya?

Sebab itu lah saya syorkan Cara 2, sebab anda buat kerja sikit tapi hasilnya banyak. Jika anda loss pun ianya tidak banyak. Kalau anda loss 50 pips sekalipun, dengan hanya 1 trade profit 100 pips, anda dah cover loss tadi dan masih beroleh net profit 50 pips.

Atas tu contoh trade saya tahun lepas masa guna ECN 2 trade pertama saya profit 88 pips, dan 2 trade seterusnya berjumlah 63 pips. Lihat dollar nampak besar, tapi sentiasalah lihat bilangan pips yang diperoleh. Cara nak kira mudah sahaja, iaitu ambil price di sebelah kanan (close price) tolak dengan price di sebelah kiri (open price). Contoh trade ke-2 tu, 0.7420 – 0.75069 = 0.00869 @ 87 pips.

Macam mana? Ada rasa terbuka minda tak lepas baca post ni?

Mengukur prestasi trading menggunakan pips lebih adil berbanding dollar, kerana dollar ni mereka yang modal besar je boleh dapat untung besar kan. Tapi, pips ni semua orang pun boleh kaut tak kira lah modal kecil ke besar. Kan?

Selain tu, bila anda mengejar pips berbanding dollar, modal dan emosi anda akan lebih terkawal. Ini kerana anda akan mengurangkan bilangan trade anda, dan lebih berhati-hati ketika trade kerana anda hanya nak cari trade yang berkualiti sahaja.

Sebenarnya banyak lagi rahsia dan peraturan dalam trading yang 95% trader tak tahu. Ini salah satu punca kenapa ramai yang gagal. Sebab itulah, kalau nak berjaya, ilmu wajib lengkap di dada. Belajarlah dengan panduan lengkap ini sebelum anda tersilap langkah.

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Kami adalah komuniti yang menggunakan RICHM7 DOM-E sebagai pelengkap didalam dagangan matawang.Kami buka peluang bagi anda yang ingin bersama sama kami mengembangkan karier sebagai pedagang dalam pasaran matawang dunia.

Pembaca juga suka baca

APA FUNGSI LEVERAGE ?

Sebenar kalo kita nk trade fx dgn modal 100usd mmg x cukup sbb market fx …