ARTIKEL TERBARU

KAYU UKUR GAJI DI MALAYSIA

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

Labour Productivity di Malaysia – kayu ukur tahap gaji di Malaysia

Hari ni keluar data labour productivity Malaysia untuk suku kedua 2018

Tapi sini bukan nak bincang pasal suku kedua punya nombor. Tapi nak bincang kedudukan labour productivity di Malaysia

Sebelum mula, labour productivity ni secara teorinya adalah berapa banyak hasil ekonomi yang dikeluarkan oleh seorang pekerja.

Kalau seorang tu boleh hasilkan barangan RM10,000 dalam masa sehari. Maka dia akan dikira lebih ‘produktif’ berbanding kawannya yang hanya hasilkan barangan bernilai RM5,000 untuk tempoh yang sama.

Tapi secara praktikalnya, labour productivity boleh memberi insight dari sudut yang lain

Labour productivity ini boleh memberikan gambaran berapakah gaji maksima yang boleh dibayar kepada pekerja dalam bidang itu.

Kenapa? Sebab kalau pekerja tu hanya mampu hasilkan nilai ekonomi sebanyak RM1,000 sebulan. Apa logik majikan dia mampu untuk membayar dia lebih daripada RM1,000 sebulan? Tak mampu.

Jadi apa yang kita boleh tahu?

Industri seperti kilang baju dan kain, akan mempunyai gaji paling rendah. Ini diikuti dengan kerja di restoran, sektor pembinaan, dan sektor penginapan.

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Hence the reason kenapa dalam sektor-sektor ni, kita lihat semakin ramai pekerja asing yang diambil masuk.

Seperti kilang baju, labour productivity setahun adalah RM21,066. Bersamaan RM1,756 sebulan. Restoran RM2,049 sebulan. Pembinaan RM3,353 dan penginapan RM3,893.

Dan ingat, ini nilai ekonomi yang dihasilkan. Revenue per employee. Realitinya kos bayaran gaji hanyalah dalam 40% daripada nilai ekonomi.

Macam mana nak bagi gaji pekerja kilang kain lebih dari tu, sedangkan nak bayar lagi bayaran sewa, elektrik, bahan mentah dan lain-lain

Tapi sebaliknya kalau kerja dalam industri oil and gas…..

Productivity setahun sebanyak RM1.2.juta! Bersamaan RM100,000 sebulan!

Jadi nampak tak kenapa pekerja dalam bidang oil and gas gaji besar?

Kedua kaya lepas tu sektor rokok pada RM43,914 sebulan. Jual benda ketagih ni memang buat duit. Diikuti dengan elektrik sebab monopoli (RM26,930), IT (RM25,495) dan Finance (RM17,100)

Purata productivity Malaysia hanyalah RM6,772 sebulan.

Ambil purata kos pekerja dalam 40% daripada production. Maka memang akan dapat purata gaji pekerja yang mampu dibayar syarikat dengan tahap productivity Malaysia hanyalah dalam RM2,700

Jadi apa cara untuk naikkan productivity?

Naikkan sales. Jual barangan dan perkhidmatan ke seluruh dunia

Kalau tak dapat capai benda tu, maka gaji kita memang takkan boleh naik mana.

#sumber daripada fb izzuddin yusoff

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Artikel berkaitan

30000 HILANG PEKERJAAN, 10000 PULA DICUTIKAN

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI       PENULARAN …

DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 10%
DISKAUN 10%
TIADA HADIAH
TAK BERNASIB BAIK
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
REBUT PELUANG UNTUK DISKAUN MENARIK!

Berikan butiran anda dan putarkan cabutan bertuah.

Terma dan syarat :

  • Hanya sekali putaran setiap kali anda layari laman web kami
  • Anda boleh cuba lagi jika tak bernasib baik selepas 7 hari.
STATISTIK COVID-19

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms
error: Content is protected !!