ARTIKEL TERBARU

JENIS TAHAP TRADER YANG PERLU ANDA TAHU

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

Ada macam2 jenis Traders.. Kita berada pada level yang mana? Sentiasa disimpan untuk rujukan..

 

Traders Level 1

Sekarang anda sudah mendaftar akaun di Broker pilihan anda. Disini anda rasa pendapatan anda mampu mengalahkan pendapatan pegawai kerajaan. Apatah lagi apabila anda trade 2 atau 3 kali ganda daripada Equity. Lalu apa lah susah sangat bermain pada fikiran anda.

Anda mungkin boleh profit yang agak agresif 50pips hingga 100pips dalam masa sehari. Namun itu hanyalah nasib anda sahaja. Pada awalnya anda tidak percaya menggunakan satu indicator tetapi anda percaya untuk menambah lebih dari pada 2 atau 3 indicator untuk mendapatkan entry yang tepat.

Setelah beberapa hari, market telah mengalahkan anda. Tiada traders dalam dunia ini bergantung kepada nasib. Anda loss demi loss. Anda mungkin mampu bertahan, apabila akaun anda sudah sampai margin call tiada siapa mampu bertahan.

Anda tidak menyedari, sebernarnya anda tidak boleh trade, namun anda tetap tidak ambil peduli walaupun secara menyeluruh anda adalah seorang yang sentiasa loss. (Adakah minggu ini anda profit? Bulan ini anda profit? Tahun ini anda profit?)

Anda tetap tidak ambil peduli lagi dan pada waktu ini anda rasa diri anda adalah seorang yang istimewa. Anda tidak sedar bahawa 90% adalah traders gagal dalam masa sehari, apatah lagi sebulan. Pada tahap level ini, anda tidak ada sistem yang complete. Anda telah dikuasai oleh emosi sendiri. Gaya trading anda kucar kacir seperti orang gila. Dalam masa sehari anda trade lebih dari 10 kali. Anda selalu ambil profit yang sangat kecil dan SL yang sangat jauh. Anda loss demi loss hingga Margin Call.

Akhir kata, 90% traders berada pada level 1. Ada berpendapat trade adalah susah dan anda sudah mula berhenti trading . Anda yang menganggap ini adalah mimpi buruk anda. Dan ada sebahagian traders level ini membuat keputusan menjadi scammer untuk menbuat kelas mengajar atau mula menjual signal-signal yang sememangnya mustahil tetapi sememangnya tidak melakukan trading.

Ada sesetengah sahaja yang boleh tahan sampai level ini, 10% lagi akan berada di level 2

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Trader Level 2

Pada level ini, anda sudah menyedari anda sememangnya tidak boleh entry bahkan anda tidak mampu mendapat profit secara konsisten. Anda mulai sedar bahawa pada di level 1 anda hanya kabur dengan elmu trading dengan betul dan telah dikawal dengan emosi anda sendiri.

Di level ini anda mencari Holy Grail (Sistem 100% sempurna yang tidak boleh loss dan 100% profit). Kamu mulai mencari system-sistem Signal atau Robot yang ada di Internet, Facebook, Blog dan lain-lain. Anda telah membaca semua cara-cara trade di website atau blog tentang trading di Autralia, Amerika, UK, Eropah dan sebagainya. Anda telah dahagakan ilmu trading yang sangat kritikal. Umpama anda mencari air di padang pasir.

Pada level ini, anda membaca dan mengkaji semua indicator sehingga anda adjust setting yang ada pada indicator untuk mendapatkan entry yang tepat. Bahkan anda telah membuat indicator anda sendiri.(Gabungan 2 – 3 Indicator). Anda bermain-main dengan Fibonacci, Pivot Wave, Bolingger Band, RSI, MCD,Stocastic Oscilator, dan pelbagai indicator yang ada. Anda meneka Trendline, Support dan Resistence.

Pada level ini anda sedar market adalah sangat rumit dan sukar sukar untuk difahami dengan menggunakan 1 indicator sahaja. Anda cuba meneka TOP and Bottom dari market dengan menggunakan indicator. Anda sering bertanya rakan-rakan group yang ada di Whatapps, Telegram dan Facebook. Anda sering bertanya soalan-soalan bodoh pada Traders Senior kerana jika tidak tanya sekarang,anda tidak akan tahu buat selamanya.

Pada di level ini anda telah mendapat 5/10 sistem yang lengkap sebagai seorang traders yang sesuai dengan gaya trading anda. Dari 10% trader di level ini, 7% akan berpindah di level 3

Traders Level 3

Pada akhir level 2, anda telah menyedari punca masalah trading anda bukan terletak pada system. Anda telah sedar bahawa anda mampu profit hanya menggunakan satu indicator sahaja

iaitu MOVING AVERAGE (Setting Professional). Anda tidak menggunakan indicator yang lain. Anda mampu mendapat profit yang konsisten dan menggunakan MONEY MANAGEMENT dengan betul.

Anda mula mencari Elmu dari para-para Senior yang sering membaca buku-buku yang disahkan trading seperti Teknikal Analysis dan Psychology Trading untuk menjelaskan karakter trading anda didalam buku tersebut. Dan setelah selesai & faham membaca buku-buku tersebut, anda telah masuk ke level pencerahan.

Level Pencerahan ini membuatkan fikiran anda menyedari satu hal yang sangat penting. Anda mula menguasai satu system trading dan memodifikasikan sehingga sesuai dengan karakter gaya trading anda dan mampu mendapat profit berbanding dengan system yang ada sebelum ini.

Anda mulai trading jika anda tahu kebarangkalian untuk profit lebih besar daripada loss. Anda mulai yakin dan trading jika ada “Signal Otak” anda.. Anda mulai faham SL adalah risiko setiap dunia trading.

Ketika SL anda terkena, anda tidak beremosi kerana anda tahu tidak ada seorang pun boleh meramalnya dan itu bukan kesalahan anda. Trading yang berikutnya akan meningkat profit kerana anda faham system yang anda bina pada level ini adalah sistem yang sah profit.

Dalam masa yang sama, anda telah menyedari bahawa dalam dunia trading hanya ada satu hal yang sangat penting iaitu profit yang konsisten melalui Psychology Trading dan Money Management anda. Dan anda menjadi lebih berdisiplin ketika bertrading.

Pada level ini juga anda mula mencari elmu Money Management dengan tepat. Anda merendahkan risiko hanya 2% – 3% sahaja bergantung entry yang yang tepat. Hal ini telah mengikatkan anda ketika anda setahun yang lepas pada level 1 hingga 2 dan ada pula yang ada memberi nasihat kepada anda tentang gaya trading anda salah tetapi anda tidak mempedulikannya. Ketika itu anda masih kabur dan kurang faham, tetapi level ini anda sudah mulai faham.

Pada level pencerahan ini otak anda akan menerima bahawa anda tidak boleh meramalkan pergerakan market kerana tidak seorang pun boleh membaca pergerakan market pada di level pencerahan.

Dari 7% di level ini, hanya 5% sahaja akan berpindah di Traders Level 4.

Traders Level 4

Pada level ini anda hanya tekan entry BUY atau SELL jika otak anda memberi respon “Signal Otak” anda sendiri.

Anda sering lakukan Cut Loss dengan semudah Take Profit kerana anda faham anda akan mudah mendapatkan profit yang lebih daripada loss. Anda menjaga SL sebanyak 2% – 3 % sahaja.

Pada level ini anda mulai target 20pips sehari, dan setelah anda mampu melakukannya beberapa minggu secara konsisten, anda meningkat ke 50pips sehari. Dan hal itu anda akhirnya mampu lakukannya.

Pada level ini juga, anda harus bekerja keras untk menjaga emosi anda, memperbaiki “System Otak” dan Money Management yang anda pegang. Level ini biasanya berjalan sekitar 6 bulan.

Dari 5% pada level ini, 3% sahaja yang sanggup ke level yang terakhir iaitu Trader Level 5.

Traders Level 5

Ini adalah level yang diharapkan traders seluruh dunia. Di level ini anda boleh trading secara semulajadi. Anda telah menguasai semua pelbagai analysis. Anda mampu menari dengan market. Anda telah entry position dengan tepat (Sharp Entry) walau kemana pun market itu bergerak keatas atau kebawah. Anda hanya lihat profit bergerak secara santai.

Inilah level puncak traders, ini adalah level Utopia, anda telah mengusai emosi sendiri dan kini anda terus trading membesar setiap hari mengikut Money Management yang anda susunkan. Anda mampu pilih berapa jumlah profit yang anda mahukan setiap hari.

Level ini anda telah menjadi Bintang Traders, traders lain akan mendengar apa yang anda katakan, anda kenal walau apa pun setiap pertanyaan soalan traders kerana anda telah lalui 2 tahun yang lalu dengan liku-liku trading anda. Anda memberi pengajaran atau nasihat. Namun anda faham bahawa kebanyakan traders tidak mahu mendengar nasihat atau pengajaran anda kerana mereka masih di level 1 dan level 2.

Pada Level ini, anda tidak ada masalah kewangan lagi..

 

Anda mampu membeli semua benda yang anda mahu. Anda mampu bercuti pada bila-bila masa. Anda mampu menjadi penghuni tetap di Hotel 5 Bintang.

Anda telah menjadi Superstar bahkan anda mampu membuat buku anda sendiri. Anda mampu bertrading tanpa batasan margin. Hanya 3% sahaja traders mampu sampai ke Level 5 ini.

Sekian..Semoga Anda Kaya & Berjaya

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Artikel berkaitan

PENJELASAN MENGAPA FOREX ITU HARUS

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI     Jangan terpegaruh …

DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 10%
DISKAUN 10%
TIADA HADIAH
TAK BERNASIB BAIK
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
REBUT PELUANG UNTUK DISKAUN MENARIK!

Berikan butiran anda dan putarkan cabutan bertuah.

Terma dan syarat :

  • Hanya sekali putaran setiap kali anda layari laman web kami
  • Anda boleh cuba lagi jika tak bernasib baik selepas 7 hari.
STATISTIK COVID-19

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms
error: Content is protected !!