fbpx
ARTIKEL YANG MENARIK
Home / EKONOMI / INVERTED YIELD CURVE : TANDA TANDA AWAL KEMELESETAN EKONOMI DUNIA

INVERTED YIELD CURVE : TANDA TANDA AWAL KEMELESETAN EKONOMI DUNIA

Dunia kewangan bergelar baru-baru ni, disebabkan US Treasury yield akhirnya ‘inverted’

Apa tu inverted yield curve?

Dalam dunia kewangan, biasanya pinjaman untuk tempoh masa yang panjang akan mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada pinjaman untuk tempoh masa yang pendek.

Logiknya mudah, kalau pinjaman tempoh masa panjang, semakin tinggi kemungkinan yang dia tak dapat bayar balik pinjaman tu.

Jadi inverted yield curve ni berlaku bilamana kadar faedah ‘pinjaman jangka masa pendek’ adalah lebih tinggi daripada kadar faedah untuk ‘pinjaman jangka masa panjang’

Yang mana di dalam kes ini, ianya biasanya merujuk kepada pinjaman kadar faedah bon kerajaan US, yang dipanggil US Treasury.

So what kalau inverted?

Masalah dengan inverted yield curve berlaku pada US Treasury ni adalah…. Sejak berpuluh tahun yang lalu, US sentiasa akan memasuki recession setiap kali inverted yield curve berlaku.

Sentiasa. Always. Without fail.

Jadi bila inverted yield curve berlaku je, economist dah tau dah, recession is coming. Dan disebabkan US ni kuasa ekonomi dia sangat besar, maka satu dunia pun akan mengalami recession kalau US mengalami recession.

Kenapa jadi inverted? 🤔

Ada banyak ‘teori’ di sebaliknya.

Ada yang kata sebab ianya signal yang pelabur merasakan recession akan berlaku. Bila recession nak berlaku, maka risiko memberi pinjaman dalam jangka masa pendek (2 tahun) itu adalah lebih tinggi daripada memberi pinjaman dalam jangka masa panjang (10 tahun)

Tapi berbanding teori di atas, sebagai bekas investment banker aku rasa teori tu mengarut.

Hujah yang lebih logik, adalah disebabkan investor menjangkakan US akan kurangkan kadar faedah. Sebab tu investor akan berebut-rebut membeli bon jangka masa panjang, membolehkan diorang ‘lock’ faedah tu untuk tempoh 10 tahun.

Maka bila permintaan dan harga bon jangka masa panjang meningkat, yield (pulangan faedah) untuk bon tersebut pun jatuh. Sekaligus menjadikan yield curve tu menjadi inverted.

Dan ekonomi ni is a game of expectation

Bila orang expect ekonomi akan slow, bank pun tak nak bagi pinjaman sangat, takut orang hilang kerja. Business pun tak nak expand sangat. Pelanggan pun mula berjimat sebab takut nanti ada krisis ekonomi.

Bila semua ketakutan dan expectation tu dibuahkan kepada tindakan, maka dari situlah bermulanya ekonomi akan melingkup betul.

Jadi adakah recession akan berlaku?

Abaikan soalan tu.

Baiklah tanya diri sendiri balik

Kerja buat dengan elok tak? Ada kemungkinan buang kerja?

Business punya sales dengan marketing strategy dah tepat?

Ada tak duit simpanan dalam bank?

Ada side income? Passive income? Vending Machine ke (ehem)

Always do our best in what we do. Be more productive. Itu cara terbaik untuk berhadapan dengan krisis ekonomi kalau betul ianya datang.

Sumber dari FB Izzudin Yusof, bekas executive investment banker

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Kami adalah komuniti peniaga online yang menggunakan INTRADAY DOM-E sebagai pelengkap dalam perniagaan.Kami buka peluang bagi anda yang ingin bersama sama kami mengembangkan karier sebagai pedagang dalam pasaran matawang dunia.

Pembaca juga suka baca

CEO GAJI TERTINGGI ADALAH DARIPADA SYARIKAT YANG DIKUASAI OLEH AHLI KELUARGA

KUALA LUMPUR: Syarikat senaraian awam dikuasai keluarga adalah firma yang memberi imbuhan paling tinggi kepada …

error: Content is protected !!