ARTIKEL TERBAIK

INVERTED YIELD CURVE : TANDA TANDA AWAL KEMELESETAN EKONOMI DUNIA

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!

 

 

Dunia kewangan bergelar baru-baru ni, disebabkan US Treasury yield akhirnya ‘inverted’

Apa tu inverted yield curve?

Dalam dunia kewangan, biasanya pinjaman untuk tempoh masa yang panjang akan mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada pinjaman untuk tempoh masa yang pendek.

Logiknya mudah, kalau pinjaman tempoh masa panjang, semakin tinggi kemungkinan yang dia tak dapat bayar balik pinjaman tu.

Jadi inverted yield curve ni berlaku bilamana kadar faedah ‘pinjaman jangka masa pendek’ adalah lebih tinggi daripada kadar faedah untuk ‘pinjaman jangka masa panjang’

Yang mana di dalam kes ini, ianya biasanya merujuk kepada pinjaman kadar faedah bon kerajaan US, yang dipanggil US Treasury.

So what kalau inverted?

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Masalah dengan inverted yield curve berlaku pada US Treasury ni adalah…. Sejak berpuluh tahun yang lalu, US sentiasa akan memasuki recession setiap kali inverted yield curve berlaku.

Sentiasa. Always. Without fail.

Jadi bila inverted yield curve berlaku je, economist dah tau dah, recession is coming. Dan disebabkan US ni kuasa ekonomi dia sangat besar, maka satu dunia pun akan mengalami recession kalau US mengalami recession.

Kenapa jadi inverted? 🤔

Ada banyak ‘teori’ di sebaliknya.

Ada yang kata sebab ianya signal yang pelabur merasakan recession akan berlaku. Bila recession nak berlaku, maka risiko memberi pinjaman dalam jangka masa pendek (2 tahun) itu adalah lebih tinggi daripada memberi pinjaman dalam jangka masa panjang (10 tahun)

Tapi berbanding teori di atas, sebagai bekas investment banker aku rasa teori tu mengarut.

Hujah yang lebih logik, adalah disebabkan investor menjangkakan US akan kurangkan kadar faedah. Sebab tu investor akan berebut-rebut membeli bon jangka masa panjang, membolehkan diorang ‘lock’ faedah tu untuk tempoh 10 tahun.

Maka bila permintaan dan harga bon jangka masa panjang meningkat, yield (pulangan faedah) untuk bon tersebut pun jatuh. Sekaligus menjadikan yield curve tu menjadi inverted.

Dan ekonomi ni is a game of expectation

Bila orang expect ekonomi akan slow, bank pun tak nak bagi pinjaman sangat, takut orang hilang kerja. Business pun tak nak expand sangat. Pelanggan pun mula berjimat sebab takut nanti ada krisis ekonomi.

Bila semua ketakutan dan expectation tu dibuahkan kepada tindakan, maka dari situlah bermulanya ekonomi akan melingkup betul.

Jadi adakah recession akan berlaku?

Abaikan soalan tu.

Baiklah tanya diri sendiri balik

Kerja buat dengan elok tak? Ada kemungkinan buang kerja?

Business punya sales dengan marketing strategy dah tepat?

Ada tak duit simpanan dalam bank?

Ada side income? Passive income? Vending Machine ke (ehem)

Always do our best in what we do. Be more productive. Itu cara terbaik untuk berhadapan dengan krisis ekonomi kalau betul ianya datang.

Sumber dari FB Izzudin Yusof, bekas executive investment banker

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

PESANAN ADMIN

ADMIN
Dagangan dalam pertukaran Matawang Asing adalah berisiko tinggi juga memberi pulangan yang besar dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Anda di nasihatkan supaya mempertimbangkan pelaburan,objektif, tahap pengalaman dan risiko anda jika masih mahu meneruskan penglibatan dalam industri ini.

Artikel berkaitan

PILIHANRAYA UMUM U.K MEMBERI ISYARAT LEBIH JELAS UNTUK BREXIT

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!     Keputusan pilihanraya UK: Conservative …

error: Content is protected !!