JustForex
ARTIKEL YANG MENARIK

CONSUMER PRICE INDEX

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

Adalah data yang mengukur rata-rata perubahan harga yang dibayar oleh pelanggan (dalam rata-rata) untuk pelbagai barangan dan perkhidmatan tertentu (lebih kurang 200 macam kategori).

CPI merupakan indikator inflasi yang paling umum digunakan dan dianggap juga sebagai indikator keberkesanan dasar kerajaan. Naiknya CPI menunjukkan kenaikan kadar inflasi yang akan menyebabkan turunnya harga bon dan naiknya tahap suku bunga. 

Tidak seperti indikator inflasi lain, yang hanya merangkumi barang-barang pengeluaran tempatan, CPI juga merangkumi barang-barang import. Kelemahannya ada pada kecilnya jumlah sampel yang diambil.

Para penganalisis biasanya lebih fokus pada Core (Teras) CPI, varian dari CPI yang tidak termasuk komponen-komponen yang perubahan harganya paling tidak stabil. Core CPI dinilai lebih tepat dalam mengukur tahap inflasi.

 

 

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Pembaca juga suka baca

VOLATILITI PASARAN TERJEMAHAN DARIPADA DATA EKONOMI

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI     LAGI KISAH …

STATISTIK COVID-19
X
Dah PENAT ngadap CHART, tapi TRADE keLAUT jugak ?
TRADEBOT kami boleh bantu anda 24/5

KLIK GAMBAR UNTUK INFO
error: Content is protected !!