ARTIKEL TERBAIK

CONSUMER PRICE INDEX

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!

Adalah data yang mengukur rata-rata perubahan harga yang dibayar oleh pelanggan (dalam rata-rata) untuk pelbagai barangan dan perkhidmatan tertentu (lebih kurang 200 macam kategori).

CPI merupakan indikator inflasi yang paling umum digunakan dan dianggap juga sebagai indikator keberkesanan dasar kerajaan. Naiknya CPI menunjukkan kenaikan kadar inflasi yang akan menyebabkan turunnya harga bon dan naiknya tahap suku bunga. 

Tidak seperti indikator inflasi lain, yang hanya merangkumi barang-barang pengeluaran tempatan, CPI juga merangkumi barang-barang import. Kelemahannya ada pada kecilnya jumlah sampel yang diambil.

Para penganalisis biasanya lebih fokus pada Core (Teras) CPI, varian dari CPI yang tidak termasuk komponen-komponen yang perubahan harganya paling tidak stabil. Core CPI dinilai lebih tepat dalam mengukur tahap inflasi.

 

 

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

PESANAN ADMIN

ADMIN
Dagangan dalam pertukaran Matawang Asing adalah berisiko tinggi juga memberi pulangan yang besar dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Anda di nasihatkan supaya mempertimbangkan pelaburan,objektif, tahap pengalaman dan risiko anda jika masih mahu meneruskan penglibatan dalam industri ini.

Artikel berkaitan

VOLATILITI PASARAN TERJEMAHAN DARIPADA DATA EKONOMI

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!     LAGI KISAH PASAL NEWS …

error: Content is protected !!