fbpx
ARTIKEL YANG MENARIK
Home / FUNDAMENTAL / CONSUMER PRICE INDEX

CONSUMER PRICE INDEX

Adalah data yang mengukur rata-rata perubahan harga yang dibayar oleh pelanggan (dalam rata-rata) untuk pelbagai barangan dan perkhidmatan tertentu (lebih kurang 200 macam kategori).

CPI merupakan indikator inflasi yang paling umum digunakan dan dianggap juga sebagai indikator keberkesanan dasar kerajaan. Naiknya CPI menunjukkan kenaikan kadar inflasi yang akan menyebabkan turunnya harga bon dan naiknya tahap suku bunga. 

Tidak seperti indikator inflasi lain, yang hanya merangkumi barang-barang pengeluaran tempatan, CPI juga merangkumi barang-barang import. Kelemahannya ada pada kecilnya jumlah sampel yang diambil.

Para penganalisis biasanya lebih fokus pada Core (Teras) CPI, varian dari CPI yang tidak termasuk komponen-komponen yang perubahan harganya paling tidak stabil. Core CPI dinilai lebih tepat dalam mengukur tahap inflasi.

 

 

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Kami adalah komuniti peniaga online yang menggunakan INTRADAY DOM-E sebagai pelengkap dalam perniagaan.Kami buka peluang bagi anda yang ingin bersama sama kami mengembangkan karier sebagai pedagang dalam pasaran matawang dunia.

Pembaca juga suka baca

DURABLE GOOD ORDERS | FACTORY ORDERS

DURABLE GOOD ORDERS Adalah data yang menghitung volume (dalam dollar) pesanan dan penghantaran barangbarang yang …

error: Content is protected !!