ARTIKEL TERBAIK

CEO GAJI TERTINGGI ADALAH DARIPADA SYARIKAT YANG DIKUASAI OLEH AHLI KELUARGA

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!

 

 

KUALA LUMPUR: Syarikat senaraian awam dikuasai keluarga adalah firma yang memberi imbuhan paling tinggi kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), demikian mengikut Laporan “Corporate Governance Monitor 2019” yang dikeluarkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini.

Laporan julung kali dikeluarkan pengawal selia pasaran modal Malaysia itu menunjukkan sebanyak 10 daripada 20 syarikat senaraian awam terkemuka di Pasaran Utama Bursa Malaysia yang mencatatkan pendapatan (CEO) tertinggi adalah terdiri daripada syarikat yang dikuasai keluarga.

Tiga syarikat senaraian awam dengan pendapatan CEO paling tinggi ialah Genting Bhd, Genting Malaysia Bhd dan Sapura Energy Bhd.

Berdasarkan permodalan pasaran, syarikat yang mempunyai permodalan pasaran melebihi RM40 bilion dengan pendapatan CEO kurang RM10 juta ialah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Sementara syarikat dengan permodalan pasaran kurang RM40 bilion, tetapi pendapatan CEO melebihi RM10 juta, kebanyakannya adalah syarikat yang dikuasai keluarga.

Berdasarkan laporan itu juga memperlihatkan sektor telekomunikasi dan media mencatatkan median pendapatan CEO tertinggi, kemudian diikuti sektor perkhidmatan kewangan dan sektor utiliti, sementara sektor REIT pula mencatatkan median pendapatan CEO paling rendah.

Laporan itu juga menunjukkan sektor produk pengguna dan perkhidmatan mempunyai jumlah syarikat paling tinggi dalam 10 syarikat senaraian awam terkemuka dengan pendapatan CEO tertinggi.

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Laporan “Corporate Governance Monitor 2019” itu mengkaji pendapatan CEO membabitkan 100 syarikat senaraian awam terkemuka dalam Pasaran Utama Bursa Malaysia, yang mana ia dipilih berdasarkan permodalan pasaran setakat 31 Disember 2018.

Jumlah permodalan pasaran 100 syarikat itu berjumlah RM1.44 trilion, mewakili lebih 80 peratus jumlah permodalan pasaran ekuiti Malaysia.

Jumlah pendapatan CEO pula diambil kira berdasarkan jumlah gaji, bonus, manfaat dan emolumen lain.

Namun begitu, data pendapatan CEO yang ada hanya membabitkan 84 syarikat saja kerana lapan syarikat tidak mendedahkan pendapatan CEO dalam laporan tahunan mereka sementara lapan syarikat lagi mendedahkan pendapatan CEO dalam kumpulan RM50,000.

Mengikut kategori, daripada 84 syarikat senaraian awam yang dikaji itu, 25 dikategorikan sebagai syarikat dikuasai keluarga; 28 GLC dan 31 lagi dikategorikan sebagai syarikat senaraian awam lain.

#sumber daripada portal berita harian online

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

PESANAN ADMIN

ADMIN
Dagangan dalam pertukaran Matawang Asing adalah berisiko tinggi juga memberi pulangan yang besar dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Anda di nasihatkan supaya mempertimbangkan pelaburan,objektif, tahap pengalaman dan risiko anda jika masih mahu meneruskan penglibatan dalam industri ini.

Artikel berkaitan

LEBIH 2 JUTA ORANG AKAN HILANG PEKERJAAN DI MALAYSIA

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!       JOBSTREET.COM mendedahkan lebih …

error: Content is protected !!