ARTIKEL TERBAIK

BOLEHKAH KITA KAYA DENGAN MENYIMPAN WANG

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

 

JAWAPANNYA IALAH TIDAK !!!

 

Sebab #1: Duit tak kalis inflasi

 

Walaupun terma saving dan investing selalu berkait antara satu sama lain, ia sebenarnya tak berkongsi satu maksud yang sama.

Simpanan (mengikut definisi), adalah proses pemeliharaan duit daripada terkesan dek kerugian secara fizikal.

Antara contoh kaedah menyimpan secara kasar adalah melalui deposit tetap (fixed deposit) atau sekadar kat bawah bantal.

Pelaburan pula, bermaksud mengambil sebahagian duit kita dan membeli perkara yang ada potensi meningkat dari segi nilai (contohnya, hartanah atau saham).

Ini bertujuan untuk lindungi duit kita dari susut dari segi nilai. Pada masa yang sama juga, kita dapat menjana untung.

Menyimpan adalah satu tabiat yang mulia. Dan cuma sekadar itu saja.

Ia masih tak lindungi duit kita daripada keadaan ekonomi atau kadar inflasi yang melambung tinggi, yang akan buatkan nilai duit kita berkurang dari masa ke semasa.

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Senang cerita, RM1,000 hari ini tak akan sama nilai dalam masa 5 atau 10 tahun akan datang.

Dan untuk elakkan kesan inflasi dan kekalkan standard kehidupan semasa, kita perlu kembangkan duit pada kadar yang lebih tinggi berbanding kadar inflasi semasa.

Dengan menyimpan, ia wujudkan peluang yang meningkatkan potensi untuk tambahkan jumlah duit kita.

 

Video diatas adalah antara iklan terbaik daripada media di negara thai seperti selalu kita tonton.Ia menerangkan mengapa menyimpan wang untuk tujuan meningkatkan nilai simpanan anda itu satu idea yang lapuk dan tidak sesuai dijadikan sebagai salah satu cara untuk merancang kewangan anda

Sebab #2: Makan masa yang lama untuk mencapai matlamat anda

 

Ramai orang berkongsi matlamat kewangan yang sama. Contohnya:

supaya dapat hidup dalam keadaan yang selesa,
sediakan keperluan untuk orang tersayang (keluarga),
dapat kumpul duit persaraan yang cukup, atau lain-lain.

Kalau nak capai matlamat ni, mula rangka dan berusaha mencapai matlamat kewangan (jangka masa pendek dan panjang) kita.

Kewangan kita tak akan ke mana-mana, selagi kita tak belajar gunakan duit dengan betul. Dan hidup dengan bergantung kat gaji bulanan juga tak akan membantu.

Pelaburan akan membantu kita gunakan duit secara sistematik, bagi mencapai impian kat atas tadi.

Cuma, profil pelabur setiap orang tak akan sama, dan ia berlainan matlamat serta keperluan yang berbeza.

Modal, pendapatan, umur, dan holding power antara faktor yang akan tentukan jenis pelaburan yang boleh kita buat.

Kalau korang dah berumur 55 tahun dan dah nak bersara, dan berniat nak tingkatkan dana persaraan, elok korang melabur secara play safe.

Boleh saja kalau nak letakkan lebih banyak aset kat pelaburan yang tak berisiko tinggi, seperti unit trust atau saving bonds.

Lain pula cara permainan kalau korang muda lagi.

Katakan, korang baru berumur 25 tahun dan tengah menyimpan untuk beli rumah pertama, perkahwinan, dan dana persaraan.

Yang ini, tak salah kalau nak buat pelaburan yang berisiko tinggi macam saham atau lain-lain. Sebab korang masih ada banyak masa untuk kaji pasaran.

Dan kalau kecundang pun, masih muda lagi. Boleh cuba dan terus mencuba sampai ia menjadi.

Sentiasa tulis dulu matlamat kewangan yang nak dicapai. Ini akan bantu tetapkan fokus, dan elakkan kita tergelincir daripada landasan yang betul.

Sebab #3: Ia adalah bapa segala risiko

 

Lebih berisiko kalau kita tak melabur langsung berbanding mereka yang melabur.

Kita ada risiko kehilangan nilai duit itu sebab inflasi, serta peluang untuk kembangkan duit sedia ada kalau setakat menyimpan duit semata-mata.

Bukan satu keputusan yang bijak kalau letak semua telur dalam satu bakul yang sama. Lebih teruk lagi, semua duit itu disimpan kat bawah bantal saja (stail orang dulu-dulu).

Dan ini sama saja kalau korang letakkan duit kat akaun simpanan dengan kadar faedah yang rendah.

Satu contoh…

Dengan menyimpan RM5,000 dalam akaun simpanan tetap dengan kadar 3.75%, korang akan dapat untung RM938 dalam masa 5 tahun.

Tapi, bila korang simpan dalam unit amanah dengan jumlah yang sama dengan kadar purata 5%, korang akan dapat kira-kira RM1,381.41 dalam tempoh masa yang sama.

Tok rasa, korang dah tahu nak bezakan yang mana lagi banyak buat untung, kan?

Pelaburan berikan kita peluang untuk menjana keuntungan, pada masa yang sama, kurangkan risiko.

Pelabur sentiasa digalakkan untuk melabur dalam pelbagai kelas seperti saham, unit amanah, bon, dan macam-macam lagi.

Peruntukan aset boleh dikaji semula dari masa ke semasa dalam setiap peringkat kehidupan kita, supaya pelaburan yang tepat dapat dibuat tanpa rugikan banyak modal dan masa.

Target kita? Dah tentu nak dapatkan pulangan maksimum dari setiap pelaburan yang berbeza.

Betul. Tak tentu lagi kita gerenti boleh buat untung bila pelbagaikan instrumen pelaburan.

Tapi, ia masih komponen yang penting bagi mencapai matlamat jangka masa panjang, serta mengurangkan risiko pelaburan kita.

Tak semestinya kita perlukan sejumlah modal yang besar untuk buat pelaburan. Sekarang, dengan RM1,000 pun dah boleh mulakan pelaburan ETF dan REIT.

Sebab #4: Tak menjana pulangan yang tinggi

 

Simpanan tetap tak berikan korang pulangan yang tinggi.

Tapi, kita tak ada masalah ini dengan pelaburan lain. Ya, korang boleh kata fixed deposit lebih selamat dan tak tinggi risiko.

Tapi kalau nak jana untung yang banyak, kena buat pelaburan yang berisiko. Dan bukan kita tak boleh nak uruskan risiko ini supaya ia tak buatkan pelaburan kita melingkup.

Pelaburan berikan kita macam-macam kelebihan. Contohnya, kuasa compunding interest. Sebab tu Tok selalu pesan. Lagi awal korang mula melabur, lebih bagus.

Bayangkan, korang mula melabur waktu muda-mudi. Tempoh masa compounding interest buat kerja akan jadi lebih lama.

Bermakna, lebih banyak untung yang pelaburan korang dapat jana.

Tak salah nak labelkan tabiat menyimpan sebagai satu amalan murni, atau sediakan kita untuk hadapi sebarang kecemasan.

Masa kecil dulu, tak putus-putus kita dengar nasihat ni daripada semua orang, kan?

Cuma, kan lebih baik kalau kita bagi contoh supaya anak-anak kita nampak kelebihan melabur dari awal.

Kan lebih bagus kalau cakap macam ni kat anak kita:

“Dengan RM1,000 hari ni, ia boleh berubah jadi RM1,465 dalam tempoh 5 tahun, dengan kadar faedah purata sebanyak 10% setahun.”

Bagus untuk kita berikan pendedahan macam ini kat anak-anak. Melentur buluh, biar dari rebungnya.

Tak ada satu strategi pelaburan yang dapat menjamin kekayaan. Tapi, kita masih ada potensi mencapai matlamat berbanding dengan hanya menyimpan wang semata-mata.

Setiap pelaburan ada ciri-ciri, risiko, dan keadaan pasaran yang tersendiri. Jadi, terpulang kat kita untuk cari maklumat dan ilmu, kemudian buat keputusan pelaburan yang tepat.

 

sumber dari imoney dan gilahartanah dot com

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Artikel berkaitan

30000 HILANG PEKERJAAN, 10000 PULA DICUTIKAN

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI       PENULARAN …

DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 10%
DISKAUN 10%
TIADA HADIAH
TAK BERNASIB BAIK
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
REBUT PELUANG UNTUK DISKAUN MENARIK!

Berikan butiran anda dan putarkan cabutan bertuah.

Terma dan syarat :

  • Hanya sekali putaran setiap kali anda layari laman web kami
  • Anda boleh cuba lagi jika tak bernasib baik selepas 7 hari.
STATISTIK COVID-19

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms
error: Content is protected !!