ARTIKEL TERBARU

APA YANG PERLU ANDA TAHU SEPANJANG SESI DAGANGAN FOREX

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

Untuk menjadi seorang trader forex yang santai , kita mesti tahu apa yang berlaku sepanjang tempoh sesi dagangan matawang.Bila kita faham apa yang berlaku pada setiap sesi, kita akan dapat membuat keputusan yang lebih baik tentang

  1. Masa kita nak masuk sesi dagangan
  2. Currency pair mana yang kita mudah untuk kita dapat profit
  3. Usaha OPTIMUM yang dapat kita lakukan untuk menjadi seorang trader forex yang santai tapi profitable
    .

Memang kita tahu pada dasarnya masa dagangan forex nie 24 jam sehari, namun tak bermakna ianya aktif sepanjang sesi.Dibawah ini ialah purata gerakan pips sepanjang sesi dagangan.Anda dapat lihat antara sesi dagangan dibawah , sesi London menyumbangkan gerakan pips paling banyak .

Pair Tokyo London New York
EUR/USD 76 114 92
GBP/USD 92 127 99
USD/JPY 51 66 59
AUD/USD 77 83 81
NZD/USD 62 72 70
USD/CAD 57 96 96
USD/CHF 67 102 83
EUR/JPY 102 129 107
GBP/JPY 118 151 132
AUD/JPY 98 107 103
EUR/GBP 78 61 47
EUR/CHF 79 109 84

 

Dibawah ini pula kita dapat lihat perbezaan gerakan pip bagi setiap currency disetiap dagangan

Sekarang kita lihat setiap sesi dagangan in details…

SESI DAGANGAN TOKYO

Sesi ini bermula jam 7.00am ( walaupun sesi sydney dibuka jam 6.00am ) .Sesi Tokyo dipanggil sebagai sesi dagangan asia kerana tokyo ialah PUSAT KEWANGAN UTAMA asia.

Jepun ialah pusat dagangan forex KETIGA terbesar didunia ,dimana YEN ialah matawang ketiga paling banyak didagangkan ( 16.5% daripada jumlah kesemua dagangan forex ) .

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

Sebanyak 21% daripada jumlah dagangan FOREX berlaku sepanjang sesi ini .

Berikut ialah gerakan pips mengikut currency sepanjang sesi dagangan ASIA

Pair Tokyo
EUR/USD 56
GBP/USD 54
USD/JPY 30
AUD/USD 65
NZD/USD 58
USD/CAD 39
USD/CHF 40
EUR/JPY 57
GBP/JPY 72
AUD/JPY 65
EUR/GBP 23
EUR/CHF

Apa yang kita kena faham ialah dagangan bukan sahaja berlaku di Jepun tetapi juga aktif di HOng Kong , Singapura dan Sydney

Player atau trader utama ketika ini ialah syarikat komersial ( pengeksport ) dan juga bank pusat.Perlu kita faham bahawa Jepun amat bergantung kepada dagangan eksport dan dengan negara Cina sebagai rakan dagangan, transaksi banyak berlaku ketika ini

Liquiditi ketika sesi ini agak rendah.So kadang2 bila kita masuk pasaran, ia ambil masa yg agak lama utk kita dapat tutup dan kutip profit daripada order kita

Currency Asia Pasific seperti AUD/USD dan NZD/USD lebih aktif berbanding dengan currency yang bukan dari negara Asia seperti GBP/USD

Kebanyakan transaksi berlaku pada awal sesi dagangan terutamanya bila data ekonomi dikeluarkan | diumumkan

Gerakan pasaran pada sesi Tokyo boleh memberi momentum pada sesi dagangan London dan New York.Biasanya traders akan lihat apa yang berlaku pada sesi Asia dan buat strategi dagangan utk sesi seterusnya.

Biasanya jika ada gerakan yang volatile disesi dagangan New York, akan berlaku konsoloditasi di sesi Asia kemudiannya.

TIPS :

Memandangkan sesi Asia bermula selepas berita ekonomi dari Australia, New Zealand dan Jepun dikeluarkan, ini peluang baik utk trade berdasarkan berita ekonomi semasa.

Gerakan pips juga agak banyak pada currency yen disebabkan syarikat2 pengeksport di jepun beroperasi.

Perlu kita fahami bhawa Negara China juga adalah kuasa ekonomi dunia, jadi apa jua berita ekonomi yang dikeluarkan oleh mereka akan mempengaruhi volatiliti pasaran.Dengan Australia dan Jepun bergantung kuat terhadap permintaan dari China, kita akan dapat lihat pergerakan yang lebih besar dalam AUD dan JPY apabila data ekonomi China dikeluarkan

SESI DAGANGAN LONDON

Sei ini bermula pada ketika sesi dagangan ASIA sudah sampai kepenghujung,

Sesi LONDON agak penting kerana beberapa pusat kewangan utama dunia berada disekitar eropah.

 

Asasnya, LONDON sentiasa menjadi pusat tumpuan dagangan disebabkan oleh lokasi nya yang strategik.Malah ia di anggap sebagai pusat dagangan forex utma didunia dengan ribuan traders melakukan transaksi setiap minit.

30% daripada keseluruhan transaksi dagangan forex berlaku pada sesi ini.

Lihat pada purata gerakan pips sepanjang sesi LONDON

Pair London
EUR/USD 83
GBP/USD 82
USD/JPY 36
AUD/USD 60
NZD/USD 64
USD/CAD 66
USD/CHF 58
EUR/JPY 80
GBP/JPY 102
AUD/JPY 86
EUR/GBP 40
EUR/CHF

 

TIPS

Kebanyakan trend dalam pasaran berlaku disesi ini.

Volatiliti pasaran biasanya berakhir pada sesi pertengahan kerana masa ni traders semua sudah pergi ke sarapan tengah hari dan biasanya mereka menunggu untuk sesi NEW YORK pula

Trend pasaran boleh berubah pada penghujung sesi dagangan apabila traders di eropah ingin buat keuntungan yang besar

Disebabkan volume dagangan yang tinggi, hampir semua currency kita boleh guna untuk trade.

Apapun lebih bagus jika kita hanya trade currency yang major sahaja ( EUR/USD , GBP/USD , USD/JPY dan USD/CHF ) sebab spreadnya yang kecil ketika ini.

SESI DAGANGAN NEW YORK

Sejurus selepas traders di eropah balik daripada sarapan tengah hari , sesi dagangan di NEW YORK juga bermula dimana ramai traders akan mula masuk ofis.

Seperti di ASIA dan EROPAH, U.S juga ada pusat kewangan utama dunia iaitu NEW YORK!! ( hutan bandar yang tak pernah tidur )

 

Lihat pada purata gerakan pips sepanjang sesi NEW YORK

Pair New York
EUR/USD 77
GBP/USD 68
USD/JPY 34
AUD/USD 68
NZD/USD 62
USD/CAD 67
USD/CHF 56
EUR/JPY 72
GBP/JPY 77
AUD/JPY 71
EUR/GBP 36
EUR/CHF

TIPS

Liquiditi yang tinggi didapati pada sesi pagi apabila ianya overlap dengan sesi EROPAH.

Majoriti berita dan laporan ekonomi utama dikeluarkan pada sesi ini.

Perlu kita faham bahawa 85% daripada semua dagangan melibatkan USD, jadi apabila data ekonomi U.S dikeluakan , ia mampu untuk menggerakkan kesemua pasaran.

Sejurus selepas sesi EROPAH tutup, liquiditi dan volatiliti akan berakhir semasa sesi tengah hari di New YORK.

.Gerakan pasaran yang sedikit biasanya berlaku pada hari jumaat kerana masa nie traders di Asia dah mula nak enjoy di karaoke dan traders di eropah bersiap nak tengok bola.

Gerakan REVERSAL juga boleh berlaku pada sesi separuh masa kedua dagangan NEW YORK, apabila trader di U.S mengukuhkan dagangan mereka sebelum hari hujung minggu bagi mengelakkan kerugian pada berita2 yang berlaku pada hujung minggu.

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Artikel berkaitan

PENJELASAN MENGAPA FOREX ITU HARUS

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI     Jangan terpegaruh …

DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 10%
DISKAUN 10%
TIADA HADIAH
TAK BERNASIB BAIK
SIKIT JER LAGI
DISKAUN 15%
TIADA HADIAH
CUBA LAGI LAIN KALI
REBUT PELUANG UNTUK DISKAUN MENARIK!

Berikan butiran anda dan putarkan cabutan bertuah.

Terma dan syarat :

  • Hanya sekali putaran setiap kali anda layari laman web kami
  • Anda boleh cuba lagi jika tak bernasib baik selepas 7 hari.
STATISTIK COVID-19

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms
error: Content is protected !!