Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
ARTIKEL YANG MENARIK
Home / TEKNIKAL / APA FUNGSI LEVERAGE ?

APA FUNGSI LEVERAGE ?

Sebenar kalo kita nk trade fx dgn modal 100usd mmg x cukup sbb market fx sgt besar…jd kita kena guna broker utk trade….

Dan broker akan sediakan kemudahan kpd kita spt mt4, bonus, leverage dll

Leverage bermaksud hutang yg broker berikan kpd kita mengikut setting yg kita guna, cth 1:1000, 1:500, 1:400, 1:200, 1:100, 1:50 & 1:10

Leverage yang besar akan memberikan pulangan yang besar kepada kita…risk pun besar la…

Oleh itu, penggunaan leverage yang besar memerlukan money management yang betul.

Leverage ada beberapa jenis:

1:1 bererti wang jaminannya = nilai kontrak (100%)

1:50 bererti wang jaminannya 2% dari nilai kontrak

1:100 bererti wang jaminannya 1% dari nilai kontrak

1:200 bererti wang jaminannya 0.50% dari nilai kontrak

1:400 bererti wang jaminannya 0.25% dari nilai kontrak

1:500 bererti wang jaminannya 0.20% dari nilai kontrak

Bila kita msk position, leverage akan dikira dr baki semasa ekuiti kita, Bukan dr modal ekuiti kita…

Jd setiap position yg kita masuk, nilai baki margin level adalah x sama…

Cth modal ekuiti kita 1000usd, kita masuk position Sell dan floating -200usd, baki ekuti tggl 800usd….pastu kita msk lg position sell….jd leverage kita di kira dr 800usd…bukan dr 1000usd modal asal kita

Misal kata kalo kita msk 5 position sell d waktu yg berlainan, harga yg berlainan…maka leverage bg setiap position adalah x sama….jd kita kena kira setiap leverage d setiap position…..

Persoalan?

Boleh ke kita kira jika price sentiasa bergerak?

Mustahil… btul x?
Katakan modal kita 1000usd, leverage 1:500

kita sell 0.10, floating -100usd, ekuiti jd 900usd

kita sell lg 0.10…leverage dikira dr ekuti semasa 900usd..

floating lg sampai -300usd…..ekuti tggl 700usd..

kita sell lg 0.10 sebab kita kira ini retracement sekejap jer,,nt price akan drop….yg entri 0.10 td tu leverage dikira dr baki ekuti 700usd..bukan dr modal asal kita yg 1000usd tu…

sampai la baki tggl 600usd, baru kita nk hedging..market dh gerak 400pips…kita pon entri Buy sbb nk hedging….

entri buy 0.20..sebab nk kejar profit,kalo naik..untung baik…jd entri buy 0.20 td leverage nya dikira dr ekuti 600usd.

Perasan x disini, hutang kita d setiap position adalah x sama….walaupun leverage akaun kita sama..cth 1:500 atau 1:1000

Kita x sempat nk kira total semua leverage ni..jd kita kena tgk kat Margin level, sebab disitu auto calculation bg semua position yg kita ada dalam market..

Ada yg xtau….p kira mudah2…

Aku sell 10 position, total semua mm 1.00…. (0.10 x 10po)

Aku buy 6 position, total baru 0.60 (0.10 x 6po)… jd aku kena entri lg 0.40 biar bg balance hedging sell 1.00 + buy 1.00 ….baru selamat akaun……

Sell 1.00 + Buy 1.00 kalo ikut mathematic mmg balance…tp kalo ikut leverage per position .. mmg x akan balance sbb…entri d price yg berlainan dan ekuti leverage perlainan…

Sebab tu broker auto cutloss per position masa market move 1 side…tp kalo market volatility tinggi ada news…mmg 2-2 position tu kena cutloss

Sebab awal2 lg sy pesan…. jangan hedging akaun..lebih baik cutloss kecuali :

1. Kalo perbezaan pips kurang dr 50pips

2. Kita pandai hedging, ado profit, tutup loss…(tp g mari g mari sama mcm cutloss jgak)

3. Hedging sekejap sementara topup ekuiti…

 

Biasa bank yg hedging akaun sbb bank ada extra source dan bank enter market stage by stage…
Kita enter market……? Every stage….

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Kami adalah komuniti peniaga online yang menggunakan INTRADAY DOM-E sebagai pelengkap dalam perniagaan.Kami buka peluang bagi anda yang ingin bersama sama kami mengembangkan karier sebagai pedagang dalam pasaran matawang dunia.

Pembaca juga suka baca

KEJAR PIPS, BUKAN DOLLAR

Kenapa Dalam Forex Anda Perlu Kejar Pips & Bukannya Dollar! Ada 2 cara untuk meraih …