ARTIKEL TERBAIK

60 PERATUS SISWAZAH MENGANGGUR LEPAS PENGAJIAN

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

 

 

HAMPIR 60 peratus siswazah peringkat pengajian Ijazah Pertama dan ke atas masih menganggur selepas setahun menamatkan pengajian mereka.

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata, fakta itu berdasarkan dapatan daripada Sistem Kajian Pengesanan Graduan (SKPG) 2018 Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

“Bilangan graduan belum bekerja selepas setahun tamat pengajian bagi peringkat pengajian Ijazah Pertama dan ke atas adalah 30,765 orang atau 59.9 peratus daripada 51,365 graduan yang belum bekerja,” katanya dalam jawapan bertulis yang dipaparkan dalam laman web Parlimen hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (BN-Bagan Datoh) yang ingin tahu berapa jumlah graduan lepasan ijazah yang dikesan masih menganggur dan apakah langkah diambil kementerian untuk menangani lambakan graduan menganggur itu.

Sehubungan itu, Maszlee berkata, KPM melaksanakan saringan awal ketat terhadap program yang hendak ditawarkan oleh universiti awam (UA).

Beliau berkata, UA perlu menjalankan kajian analisis terperinci termasuk kajian pasaran terhadap program akademik yang hendak ditawar, dijumud, dibeku atau dilupuskan.

Program akademik ditawarkan katanya, juga perlu mengambil kira keperluan guna tenaga dan bidang kritikal yang sudah dikaji dan dibentangkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam, Jabatan Perangkaan Malaysia, Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh (ILMIA), Talentcorp, Jobstreet serta agensi berkaitan yang turut hadir dalam mesyuarat saringan awal dan perakuan program.

Menjawab soalan Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (BN-Machang) mengenai perancangan sebenar ingin dilakukan kementerian terhadap 21 Institut Pendidikan Guru (IPG) yang dikatakan akan ditutup, Maszlee berkata, jawatankuasa khas sedang dibentuk bagi meneliti perancangan khusus dan hala tuju IPG.

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

“Semua 27 IPG di seluruh negara dikekalkan bagi melaksana fungsi latihan perguruan serta latihan pembangunan profesionalisme guru dalam perkhidmatan,” katanya.

sumber daripada bernama

 

Komen ADMIN :

Jangan risau…gunakan kepandaian anda dalam akademik untuk mempunyai karier sendiri sebagai pedagang matawang menggunakan #intradaydome.Kami pasti ianya berbaloi untuk anda jadikan sebagai karier pilihan anda untuk masa depan yang lebih baik .

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
TRADERVERSITI sediakan beberapa produk fintech untuk kita sama sama membuat keuntungan daripada dagangan matawang.Anda juga dialu alukan untuk kembangkan karier anda bersama kami sebagai I.B

Artikel berkaitan

30000 HILANG PEKERJAAN, 10000 PULA DICUTIKAN

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI       PENULARAN …

error: Content is protected !!