ARTIKEL TERBAIK

20 PERKARA TENTANG GENERASI MILLENIAL

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!

 

 

1. Dunia telah berubah secara drastik. Masa saya bekerja awal 90an – rumah di Wangsa Melawati. Ofis di Jalan TAR. Datang pagi sebelum subuh dan pulang lepas maghrib untuk elak macet.

2. Masa di pejabat 14 jam sehari. Sekarang edaran masa mengubah segala galanya.

3. Gen Millinneals melihat semua ini sebagai tidak manusiawi. Ia juga tidak produktif.

4. Miilinneals mahu fleksibiti. Hidup mereka adalah pada passion dan mencari pengalaman baru. Challenge seeker dan sentiasa cari apa yang dipanggil ‘experience is a great thing’.

5. Mereka siap untuk berpindah kerja. Rata rata milinneals hanya akan bertahan selama 12 bulan. Selepas itu angkat kaki. Time to say good bye.

6. Starbucks jadi pilihan sebab ia menyediakan ruang kerja dengan laptop. Tempat hang out, meeting dan diskusi. Kerja produktif, tida semestinya di pejabat. “Di mana mana pun boleh aja”- kata mereka.

7. Apa yang milinneals mahukan adalah campur tolak 3 bulan di Ubud Bali, 3 bulan di Pulau Perhentian, 3 bulan di Chieng Mai, 3 bulan lagi di Kota Besar Eropah. Demikian-lah idealisma pemikiran mereka masa kini.

8. Mereka adalah Digital Nomad. Tidak mahu tersekat dan hidup dalam suasana membosankan.

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

9. Kajian oleh Deloite menunjukkan , “92% of milinneal workers say flexibility is a top priority”.

10. 40 % dari tenaga kerja kini berfikiran begini. Samada kita ikut mereka atau mereka akan mula meninggalkan kita.

11. Tiada lagi baju pejabat. Baju kemeja putih, kasut hitam dan neck tie yang dipakai sampai larut malam . Malah masa solat Jumaat pun tidak buka, tetap pakai neck tie.

12. Sekarang era sneakers, jeans dan t shirt. Pakaian hampir sedemikian rupa yang dipakai oleh Sri Mulyani Indrawati, Menteri Kewangan terbaik dunia masa sampaikan ucapan kepada generasi muda Indonesia.

13. Ini trend ‘going casual’ dalam berpakaian. Milinneal friendly jaman now. Ini lanjutan dari marak menyala ekonomi digital masa kini.

14. Interaksi tempat kerja dilakukan melalui e mail, WA, voice call, video call. Kurangnya interaksi fizikal dan bersemuka hadap muka.

15. Tempat kerja harus bersuasana rumah. ‘Work – play – life’ jalan seiring. Mengopi, dengar muzik, main online games, ada meja billiard atau ping pong. Makan tengahari percuma.

16. Ermmmm. Benar benar Jaman Now.

17. Namun , jika dipandu arah, produktiviti mereka akan melonjak dan merentasi dunia. Tiada sempadan sebab ‘serangan udara digital’ mereka boleh mengganda sampai 10 kali lipat dari sebelumnya.

18. Fahami mereka. Generasi baru Jaman Now yang percaya diri. Ada identiti. Bersifat individu. Dan akan luahkan apa yang mereka percaya secara bebas.

19. Nyata, sehingga kini, tidak ramai mereka yang berusia 50 tahun ke atas faham akan kekuatan generasi milinneal ini.

SUMBER DARI FB DATO ROSLAN

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

PESANAN ADMIN

ADMIN
Dagangan dalam pertukaran Matawang Asing adalah berisiko tinggi juga memberi pulangan yang besar dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Anda di nasihatkan supaya mempertimbangkan pelaburan,objektif, tahap pengalaman dan risiko anda jika masih mahu meneruskan penglibatan dalam industri ini.

Artikel berkaitan

LEBIH 2 JUTA ORANG AKAN HILANG PEKERJAAN DI MALAYSIA

KEMBANGKAN MODAL NIAGA ANDA DENGAN COPYTRADE KAMI. KLIK SINI !!       JOBSTREET.COM mendedahkan lebih …

error: Content is protected !!