ARTIKEL TERBAIK

13 FAKTA MENGENAI CUKAI WAJIB AMBIL TAHU KALAU NAK JADI PEMILIK ENTERPRISE YANG BIJAK

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

 

 

1. Bila kita adalah pemilik enterprise cukai dari pendapatan enterprise kita dianggap sama dengan cukai individu

2. Pemilik Enterprise akan menghantar borang B untuk declare pendapatan enterprise

3. Financial year enterprise adalah dari January ke December setiap tahun

4. Tarikh akhir menghantar borang cukai Enterprise (Borang B ) adalah pada 30 June setiap tahun

Contoh :
Financial year / tahun kewangan enterprise :
Jan’2018 – Dec’2018

Tarikh akhir hantar borang Cukai enterprise (borang B ) : 30 June 2019

5. income atau duit yang masuk banyak dalam bank enterprise bukan penanda tax kita tinggi

6. Hanya keuntungan sahaja yang akan dikenakan cukai

TAK SEMPAT NAK TRADE? TAK PANDAI TRADE? TRADEBOT KAMI BOLEH BANTU ANDA . KLIK SINI !!

7. memandangkan cukai enterprise sama seperti cukai individu, pemilik enterprise layak mendapat relief seperti individu untuk mengurangkan cukai (relief boleh refer posting sebelum)

8. Gaji pemilik enterprise adalah perbelanjaan yang tidak dibenarkan. Maksudnya, gaji yang pemilik enterprise ambil tidak boleh mengurangkan profit perniagaan

9. Kadar cukai enterprise adalah mengikut jadual (tax bracket) yang dikeluarkan oleh LHDN dan boleh mencecah 28%

10. Penyata untung rugi walaupun tak perlu diaudit di enterprise, tapi tetap perlu disediakan supaya jumlah cukai yang kita bayar betul. Dan andai kata kita “bertuah” diaudit oleh LHDN. Kadang-kadang diorang akan minta penyata untung rugi

11. Penalty tidak menghantar borang cukai individu boleh mencecah ke 300% atau penjara😈

12. Zakat yang dibayar oleh pemilik enterprise atau atas nama enterprise boleh mengurangkan cukai tanpa had

13. CP500 adalah cara menguruskan cukai dengan bijak di enterprise iaitu bayaran ansuran ke hadapan😊

====================================

2018 dah nak melabuhkan tirai, apa lagi kita tunggu, boleh lah ambil tahu sebelum terlambat. Dan boleh lah kita start declare pendapatan kita, nak-nak pulak sekarang LHDN ada buat promotion untuk penalty😍

Ada sesiapa pemilik enterprise yang nak team #CikguCukai tolong, boleh lah komen dekat bawah ni, nanti kami pm tepi😁🤓

Jangan lupa #share info ni dengan kawan-kawan😍

#CikguCukai
#PejuangUsahawan

BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
TRADERVERSITI sediakan beberapa produk fintech untuk kita sama sama membuat keuntungan daripada dagangan matawang.Anda juga dialu alukan untuk kembangkan karier anda bersama kami sebagai I.B

Artikel berkaitan

10 TIPS BERCUTI KE KUNDASANG

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI   1.Ambil flight awal …

error: Content is protected !!