ARTIKEL YANG MENARIK

12 CARA SELAMATKAN DUIT ANDA DARI LHDN

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI

 

 

1. Self relief : RM9,000

Bila kita decide je nak bayar cukai, kita akan terus dapat self relief sebanyak RM9,000

2. Medical expenses untuk parents : RM5,000

Atau

untuk setiap ibu dan ayah yang berumur lebih 60 tahun dan berpendapatan kurang dari RM24,000 setahun
Ayah : RM1,500
Ibu : RM1,500

Rajin-rajin lah bayar kos perubatan parents kita. Lebih baik kita spend pada parents kita dari bayar LHDN😌

3. Basic supporting equipment untuk diri sendiri, pasangan, anak atau parents : RM6,000

Ini pun kalau kita belanja kan wang kita contoh nya untuk wheelchair atau apa sahaja supporting equipment kita boleh kurang kan bayaran cukai kepada LHDN

4. Medical expenses untuk serious diseases diri sendiri, pasangan atau anak : RM6,000

Atau

Complete medical check up : RM500

Katakan lah kita masih lagi alhamdulillah sihat, apa kata kita spend untuk buat full medical check up. Supaya kita dapat kenal pasti jika ada sebarang masalah. Atau untuk pastikan badan kita dalam keadaan sihat. Lebih baik invest pada diri sendiri dari bayar LHDN. Bukan hanya untuk kita, boleh buat untuk pasangan dan juga anak😊

 

5. Lifestyle : RM2,500

Spend lah sedikit duit kita untuk membeli buku, atau mungkin membeli computer (jika perlu). Bagi yang suka bersenam apa salah nya subscribe membership untuk gymnasium.
Atau yang paling mudah langgan internet. Itu memang sangat keperluan untuk kita pada zaman sekarang. Ini pun boleh bantu kita mengurangkan cukai personal😊

 

6. Purchase breastfeeding equipment : RM1,000

Ini hanya untuk ibu-ibu, kalau kita sedang hamil, jom kita invest untuk berikan yang terbaik untuk anak kita. Iaitu susu ibu. Beli peralatan penyusuan yang boleh memudahkan urusan kita dan anak nanti, ini pun boleh bantu kurangkan cukai kita. Secara tak lansung tambahkan khasiat untuk anak kita😍

 

7. Net saving in SSPN scheme : RM6,000

Ibarat bertukar account je yang ni, dari account saving kita yang lain ke account SSPN. Tak hilang pun duit tu, malah mungkin boleh digandakan dengan dividend. Simpanan pun bertambah, cukai pun berkurang. Bijak ke sangat bijak

 

8. Childcare fees yang dibayar ke childcare centre atau kindergaten

Ini lah masa nya untuk cari early childhood education yang terbaik untuk anak kita. Walaupun mungkin figure nya tak besar, tapi at least lebih baik kita spend untuk kebaikan anak kita, dari #kurangbijak membayar cukai😬

 

9. Life insurance and EPF : RM6,000

Bayaran untuk protection diri sendiri lebih baik dari kita bayar cukai yang terlalu tinggi😌
Sekurang-kurangnya kita tahu kita dilindungi. Dan yang best nya premium yang kita bayar ni pun boleh kurang kan cukai👩🏼‍⚕️

Atau pun, kita juga boleh menabung dalam KWSP kita, sebagai bekalan hari tua. Yang pasti duit tu tetap kita punya. Apa salah nya kan?😊

 

10. PRS : RM3,000

Ini pun sejenis simpanan untuk diri sendiri, so boleh fikir sendiri lah kot, nak tambahkan saving atau nak bayar tax terlalu tinggi

 

11. Insurance premium untuk medical atau education : RM3,000

Sama seperti di life insurance tadi, tapi ni lebih kepada medical dan education insurance. Premium tahunan yang kita bayar tu boleh mengurangkan cukai kita👩🏼‍⚕️

 

12. Education fees : RM7,000

Kita boleh gunakan peluang ini bagi mereka yang nak menyambung pelajaran, samada di peringkat sijil, diploma, degree, master atau PHD. Dalam apa juga bidang. Termasuk lah vokasional atau technical

Invest pada ilmu tak pernah rugi👨‍🎓👩🏻‍🎓

===================================

Ada lagi beberapa relief contoh nya seperti
➡️ untuk disable individu
➡️ relief jika pasangan kita tiada pendapatan
➡️ jika pasangan kita juga disable
➡️ relief untuk anak-anak yang kurang dari 18 tahun
➡️ untuk anak yang lebih dari 18 tahun tapi masih belajar dan belum berkahwin
➡️ anak yang disable

Tapi sesetengah nya diluar kawalan kita, jadi yang 12 saya senaraikan di atas tu adalah pekara yang boleh kita buat selagi belum berakhirnya tahun 2018 ni

Kita ada 6 minggu lebih kurang untuk semak balik apa yang boleh jadikan kita pembayar cukai yang bijak☺️😍

Baru boleh #KayaDenganCukai😊

Seronok ke sangat seronok?😅 kalau rasa bermanfaat jom #share info ni ya.

Next saya nak share macam mana bank tengok borang cukai kita pulak. Nak ke nak?😁

sumber artikel dari

#CikguCukai
#PejuangUsahawan

Apa reaksi anda baca post ini
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
BUAT BISNES ONLINE DAN UNTUNG SEHINGGA 1200% SEBULAN .KLIK SINI !!

INFO RICHM7 GLOBAL NETWORK

RICHM7 GLOBAL NETWORK
Nak kata otai..memang jauh sekali.KAMI hanya sebahagian daripada traders yang profitable setelah menggunakan produk produk kewangan yang disediakan oleh RICHM7 GLOBAL NETWORK... yang nak jadik I.B dan kembangkan network tanpa perlu jadi masta trader pun boleh join kami..

Pembaca juga suka baca

10 TIPS BERCUTI KE KUNDASANG

KEMBANGKAN MODAL 100USD ANDA MENJADI 6 ANGKA DALAM SETAHUN ! KLIK SINI   1.Ambil flight awal …

STATISTIK COVID-19
error: Content is protected !!